2011-02-09 09:30:12• hírek • MTI

Nagyobb mint hitték

A világ legnagyobb jelenleg élő halfaja, a cetcápa (Rhincodon typus) még hatalmasabb lehet, mint eddig feltételezték - állítják ausztrál kutatók, akik a Journal of Fish Biology című szaklapban jelentették meg tanulmányukat.

A cetcápa, vagy bálnacápa átlagos testhossza 4-6 méter, de előfordulnak ennél jóval nagyobb példányok is, amelyek akár 18-20 méteresre is megnőhetnek. A sekély vizekben planktonnal és garnélaszerű tengeri gerinctelen állatokkal, krillekkel táplálkozik. Hatalmas méretei ellenére mégsem ragadozó, a vízből szűri ki az állati planktont: kitátja a száját, amelyen keresztül befolyik a víz, tele milliónyi apró élőlénnyel. A plankton a szájában marad, a víz pedig a kopoltyúnyílásain keresztül távozik.
A cetcápa méreteit eddig mérőszalaggal próbálták meghatározni, vagy szemre felbecsülni, esetleg fotogrammetriával, azaz fényképfelvételek alapján igyekeztek megállapítani - olvasható a BBC hírei között.

A Queenslandi Egyetem, a Tengeri Megafauna Alap, valamint Ausztrália Tudományos és Ipari Kutatási Szervezete, a CSIRO szakemberei, akik Mozambik partjainál, az Indiai-óceánban, kutatnak, új eljárást alkalmaztak. A kamera mindkét oldalán, egymástól 50 centiméter távolságban egy-egy lézermutatót szereltek fel; a két kivetített pont közötti távolság fix léptéket jelent, amely alapján nagyobb pontossággal meg lehet határozni a cetcápa testhosszát.

A felvételek a cetcápák méretén túl segítenek többet megtudni e rejtélyes teremtményekről. Így az eljárás alkalmas az egyedek azonosítására, ugyanis minden bálnacápa oldalát egyedi "foltminta" díszíti.
"Jelenleg fogalmunk sincs arról, hogy mennyi ideig élnek a bálnacápák. Előfordulhat, hogy akár száz évig is elélnek. Amennyiben rendszeres időközönként megmérjük ugyanazokat az egyedeket, esetleg kideríthetjük, hogy milyen idős lehet egy 20 méteres cetcápa" - hangsúlyozta Christopher Rohner kutató.


Akár 18-20 méteresre is megnőhetnek
Akár 18-20 méteresre is megnőhetnek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: